Senguiden

Även om senor består av flera olika attribut så såsom t ex  material, struktur, tjocklek, färg och yta som kan sättas ihop på olika sätt i tillverkningen, så finns det några huvuddrag jag tänkte beskriva nedan. Senor kan delas in i två huvudkategorier, nantursenor och syntetsenor.

Natursenor
Natursenor tillverkas numera utav kotarmar i en komplecerad process. Huvudfördelarna med en natursena fantastiskt elasticitet, att den håller trycket samt att den känns ”levande”. Nackdelen är att senan är väldigt dyr och väderkänslig. Många proffs spelar med natursenor, men det är inget jag rekommenderar för medeltennisspelaren på klubbnivå. Dessa bör istället använda syntetsenor som håller ett betydligt lägre pris. Exempel på sådana senor är MANTIS Comfort Synhetic & MANTIS Tour Comfort. Andra exempel är Babolat VS Team, Klip Legend och Pasific Prime Gut.

Syntetsenor
Syntetiska senor är oftast högteknologiska produkter som ständigt förbättras för att anpassa sin spelbarhet i linje med natursenor, men behålla fördelen att syntmaterial har bättre hållbarhet. Det finns en stor mångfald av olika strukturer och material. Jag ska försöka förklara de viktigaste kategorierna.
Nylonsenor

Nylonsena

Nylonsenan är bland de mest använda senorna och är normalt gjorda av en enda nylonkärna och olika lager motståndskraftigt material som har olika egenskaper. Tack vare materialets dynamiska egenskaper, nylon (polyamid), är det ett mycket passande material att använda som tennissena.

Det olika material som kan omge kärnan, påverka senans spelegenskaper avsevärt. Wraps minska spänningen förlust vanligen upplevt med nylonsträngar. Nylonsträngar är lämpliga för spelare som har en normal eller hög sträng konsumtion.
Exempel: TOA Leoina 66, Wilson Championship Nylon, Babolat Powergy, och Prince turnering nylon.

Polyestersenor

Polyester – monofilament

 

Polyestersenor har en ganska enkel struktur. De består av en enda polyesterfiber med en tunn beläggning. Denna typ av konstruktion kallas ”monofilament”. De finns i olika tjocklekar  (1.10-1.35mm) som gör att du kan välja mellan olika nivåer av elasticitet & hållbarhet. Polyestersenan är mindre elastisk och känns ganska hård jämfört med nylon eller multifilamentsenan. Men å andra sidan har den betydligt bättre hållbarhet, vilket möjliggör att ,man kan använda en tunnare sena.

Rena polyestersenor har dock har nackdelen att de tenderar att tappa sin ”spänningen” i ramen ganska snabbt. Konsekvensen blir minskad kontroll och att senan kan upplevas ”död” efter kort tid av spel.

Under de senaste åren har enorma ansträngningar gjorts vid utvecklingen av monofilamentsenor för att undanröja deras stora brister som ”spänningsförlust” och brist på elasticitet. Fler och fler polyesterblandningar (co-polyester), blandat med ett antal andra material som PEEK, kol- eller metallfibrer, håller på att utvecklas för att ändra spelegenskaperna. Nästan alla tillverkare har sådana senor i sitt sortiment.  MANTIS har t ex Power Polyester och Tour Polyester.

Multifilamentsenor

Multifilament

För att få syntetiska senor så lika natursenor som möjligt, tvinnas många olika mikrofibrer (som kan vara av många olika material) ihop till en sena som är täcks av en motståndskraftigt skyddande lager. Fördelen med denna sena är högre elasticitet och bättre spelbarhet. Nackdelen är att sådana senor snabbt nöts av när det yttre skyddande lagret skadas. Även dessa senor kosta mer än nylonsträngar på grund av den komplexa tillverkningsprocessen. Exempel på sådana senor ifrån MANTIS är: Tour Comfort och Comfort Synthetic

Hybridsenor

Hybridstränging är en kombination av två olika strängar, där man väljer en typ på längden (main) och en annan på tvären (cross). Det är nästan alltid den längsgående (Main) senan som brister. Detta beror på att dessa senor rör sig mer än senorna på tvären. Man kan säga att de ”sågas” genom att de nöts mot varandra vilket ger upphov till små jack i senan som gör att det till slut går av.

Därför brukar man normalt stränga med en polyestersena på längden och en mer elastiskt mjuk sena på tvären. Den mjuk senan ger komfort och känsla. Hybrider ger goda spelegenskaper och håller normalt sett längre än en stränging med endera monofilament eller multifilament.
Det finns ett nästan oändligt antal möjliga strängkombinationer som ni kan skapa mycket individuella kombinationer med- Hyrbridsträngning blir blir mer och mer populärt.

Allmänt om senor
För att få ut det bästa av din racket du måste göra lite mer än bara använda det bästa senan. Valet av att stränga med rätt antal kg är ungefär lika viktigt som valet av ram. Som en generell regel gäller att ju hårdare du strängar desto mindre fart och mer kontroll får du. Med lägre antal kg får du mer fart men förlorar också i kontroll. I vilket fall som helst bör du prova att stränga med olika antal kg för att prova dig fram till vad som passar just dig.

För att visa effekten av hur olika hårdhet i strängningen och olika diameter på senan kan ha på din rackets prestanda, har jag skapat följande tabeller:

 

 

 

För att öka senornas hållbarhet, bör du inte utsätta din racket för extrem värme, kyla eller fukt. För att skydda rackethuvudet kan du använda ett fodral.

Med tiden förlorar senorna sin elasticitet, vilket får en negativ effekt på spelbarheten, spelare med en känslig arm kommer att märka det snart. I allmänhet bör du inte spela mer än två till tre månader utan att stränga om din racket. Spelar du väldigt mycket så krävs att du strängar om oftare.

Ofta anges en senas tjocklek med ”gauge”. Följande tabell hjälper dig att konvertera mellan gauge och milimeter.

 

 

 

 

 

Hoppas du har fått en liten inblick i denna värld av senor. Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss.